3 места за оригинални подаръци в София

Забелязали ли сте, че в последно време стана доста популярно да си "подаряваме" пари за рождени дни и други специални поводи? Често оправданието е, че не знаем от какво точно има нужда човека и това е по-добрият вариант. Признавам си - аз също съм го ползвала, най-вече когато става дума за приятели, с които отдавна не съм се виждала или пък за хора, които не познавам толкова добре. Дори човека да е по-далечен, за да сме се озовали на рождения му ден, все пак го познаваме и знаем поне нещо за хобитата и интересите му. Защо тогава така ни се иска да избягаме от момента с търсенето на подарък? 

Проклятието на избора

Днес имаме достъп до всякакви стоки и услуги и е доста лесно да се удавиш в морето на избора, когато пазаруваш за себе си, а какво остава, когато търсиш подарък. Парадоксът е, че въпреки този огромен на пръв поглед избор, всъщност голяма част от нещата доста си приличат. Така от една страна усещаме стреса на целия този "богат" избор от опции за подарък, а от друга трудно намираме нещо по-интересно, което да покаже специалното ни отношение към човека, когото искаме да зарадваме. 

Бари Шварц е американски психолог, който изследва в книгата си “Парадокс на избора” как огромното изобилие, което имаме днес, вместо да усъвършенства способността ни да взимаме решения, ни прави нервни, самотни и ни тласка към депресия.  Всъщност, оказва се, че взимаме по-добри решения и сме по-щастливи, когато пред нас има по-малко избори. Ограничаването на избора намалява стреса, защото големия брой опции претоварва мозъка. Нуждата да изберем само едно нещо от няколко еднакво добри и близки алтернативи ни носи чувство на неудовлетворение и остава усещане, че може би все пак е трябвало да изберем нещо друго, а сме пропуснали този шанс. Колкото повече възможности за избор имаме, толкова по-малко доволни сме от крайното решение, което взимаме. 

Затова не е чудно, че подсъзнателно предпочитаме да избегнем целия този стрес на избора (все пак имаме доста други неща, за които да се стресираме ежедневно) и директно скачаме на последния вариант - картичка с пари. Не че е лошо, вероятно ще бъдат полезни и човекът наистина ще се поглези с нещо хубаво. Въпросът е, че напоследък сякаш този тип подаръци преобладават и малко забравяме колко е хубаво всъщност да уцелиш в десетката с подарък, който искрено ще зарадва този отсреща.

Добре де, къде да го намеря този толкова як подарък? Ето моите 3 места за лов на яки подаръци в София, може пък и на вас да свършат работа: 

Базари за ръчно творчество

Откакто съм част от тях като изложител заедно с мама и цветните ни бижута, спрях да използвам спасителния подарък картичка. Първо, ако си кажа, че ще купя нещо от базар, ограничавам избора си. Не се налага да мисля за всички останали варианти за подарък извън това. За разлика от разходка в мол или главна търговска улица, където аз лично имам усещането, че виждам безкрайно много вариации на едни и същи неща,  този тип прекрасни събития предлагат истински избор. Дори когато хората работят с еднакви материали, крайният резултат е различен при всеки, защото е пречупен през неговата фантазия. Често, докато се разхождам и разглеждам прекрасните ръчно изработени красоти на творците, се сещам за конкретни хора, на които точно определено нещо би им харесало. На по-късен етап, когато се наложи да търся подарък за този човек, веднага имам асоциация в главата с находката, която съм намерила на базара. Освен това, когато подаряваш ръчна изработка, подаряваш история и нещо наистина уникално.

Зоната с яките магазини

Tака казвам на градинката при църквата св. Седмочисленици в София. Причината е, че там почти един до друг има 3 супер готини магазина, които крият уникални и много интересни неща. Като се замисля, повечето подаръци, които купувам за мъже напоследък са от там, защото на тях трудно избирам нещо от базари. Моята разходка там започва от Elephant bookstore, минава през Пийп, който е точно до него и стига до Без паника. Често дори си сглобявам подарък от няколко по-дребни неща, които намирам в различните магазини. Няколко примера за подаръци, които съм купувала от съответните магазини и са били право в целта:

- Термо чаша - обектив от Без паника за любител фотограф, който често пътува.

- Тематичен комикс Star Wars от годината на раждане от Elephant bookstore.

- Мини тенис на маса от Пийп за един страшен фен на играта, който не успя да приюти истинска тенис маса в дома си.

Последно, но не по важност - книжарници

Много обичам да подарявам книги, когато мога. Те обаче са доста труден подарък понякога и затова ги оставям последни в скромния ми списък. За да подариш книга първо трябва да познаваш вкуса на човека. Ако не го познаваш достатъчно, е рисковано. А и дори да знаеш, че харесва фентъзи, в момента може да е на вълна исторически романи и пак да не уцелиш съвсем. Другият риск е да уцелиш книга, която вече е прочетена. Та, книгите са супер подарък, но трябва малко предварителна информация, за да имаш точното попадение. 

Това са моите места, от които досега винаги съм успявала да намеря нещо интересно и различно за подарък. Надявам се да съм ви дала добра алтернатива за следващия път, когато се чудите какво да купите :) Ще се радвам да споделите вашите места за оригинални подаръци с коментар или пък ми пишете на dropsofemotions@gmail.comLeave a comment

Please note, comments must be approved before they are published